Hoe moet je een condoom gebruiken?

Op het moment waarop je een condoom gebruikt, heb je waarschijnlijk geen tijd en zin om even snel op te zoeken hoe dat ook al weer moest. Daarom is het beter om goed voorbereid te zijn en op voorhand even op te zoeken hoe je een condoom moet gebruiken. We leggen hieronder duidelijk uit hoe je een condoom moet gebruiken en omdoen, zodat je niet voor ongemakkelijke verrassingen komt te staan en je vol zelfvertrouwen aan de slag kan.

Stap 1: de verpakking

Condooms komen in individuele verpakkingen die je makkelijk aan de gekartelde rand kunt openscheuren. Gebruik gewoon je handen om de verpakking te openen. Een schaar of mes kan het condoom beschadigen. De verpakkingen zijn speciaal ontworpen met zigzag-randjes, zodat je makkelijk een randje af kunt scheuren om de verpakking te openen.

Stap 2: welke kant is de juiste kant

Een condoom kun je maar langs één kant afrollen en er is dus maar één kant om het condoom juist aan te doen. Neem het condoom vast tussen duim en wijsvinger en zorg dat het rolletje aan de buitenkant zit. Knijp het tuitje dicht tussen duim en wijsvinger zodat er geen lucht achter blijft. Plaats nu het condoom op de eikel, terwijl je het tuitje nog steeds dihtgeknepen houdt. En rol het condoom af over de gehele lengte van de penis. Wanneer er lucht achterblijft in het tuitje, kan dit ervoor zorgen dat het condoom scheurt. Als je het condoom in de verkeerde richting hebt aangebracht, merk je dat meteen, want dan kan je het niet naar beneden afrollen. Stel dat dit per ongeluk toch gebeurt, pak dan altijd een nieuw condoom. Anders is de kans op een SOA of zwangerschap aanwezig, er kan al voorvocht op het condoom zijn gekomen.

Stap 3: zorg ervoor dat je er allebei klaar voor bent

De penis moet in volledige erectie zijn voordat je het condoom aanbrengt. Je kunt het condoom ook vooraf klaarleggen. Alvast uit de verpakking met het tipje naar boven, zodat je 'm direct kunt pakken als je er klaar voor bent.

Stap 4: rol het condoom naar beneden

Rol het condoom voorzichtig naar beneden langs de penis tot aan de basis. Je moet het condoom altijd helemaal afrollen. Een condoom moet goed zitten, zodat het niet kan afglijden tijdens gebruik. Heb je de indruk dat je niet de juiste maat hebt, overweeg dan extra strakke of extra grote condooms. Vraag advies bij de drogisterij of webwinkel waar je het condoom hebt gekocht.

Stap 5: na de zaadlozing

Na de zaadlozing houd je het condoom vast bij de rand en trek je de penis terug voordat de penis verslapt. Schuif het condoom van de penis (zorg dat je niet te dicht bij je partner bent), leg er knoopje in en gooi het in de prullenbak (niet in het toilet!).
© and Database Right: Futura Medical plc 2014. All rights reserved
Winkelmandje

Main sections