De houdbaarheidsdatum van condooms

Bij het gebruiken van condooms zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden, zoals de houdbaarheidsdatum. Als de houdbaarheid van een condoom verstreken is, mag je dit condoom niet meer gebruiken omdat de betrouwbaarheid van het condoom niet meer gegarandeerd is.

 
Condooms hebben een houdbaarheid van vijf jaar (blue diamond® condooms hebben een houdbaarheid van 1 jaar). Het kan voorkomen dat je - bijvoorbeeld in ‘noodgevallen’ - op zoek bent naar een condoom en nog een verdwaalde achterin je laadje vindt. Check in zo’n geval altijd de houdbaarheidsdatum, misschien ligt het condoom daar al langer dan je had gedacht. De houdbaarheidsdatum van een condoom is altijd afgedrukt op de achterkant van iedere individuele verpakking in duidelijke zwarte letters, zodat je het niet kunt missen.


Houdbaarheidsdatum condoomTijdens de productie worden de condooms op verschillende manieren getest voordat ze worden verpakt. Komt een condoom niet door de test dan wordt deze uit het productieproces gehaald en weggegooid. De productie vindt plaats in batches. Van iedere batch geproduceerde condooms wordt er een vastgesteld percentage apart gelegd en getest. Wanneer deze condooms aan de normen voldoen wordt de hele productie pas goedgekeurd voor verkoop. Al deze tests vinden plaats volgens vastgestelde procedures en de resultaten worden geregistreerd. Iedere condoomfabriek moet aan deze eisen voldoen.

Het maakt dus niet uit welk merk condooms je koopt. Alle condooms die in Nederland worden verkocht voldoen aan de wettelijk vastgestelde criteria, de betrouwbaarheid is tot de houdbaarheidsdatum van het condoom gegarandeerd.
 
© and Database Right: Futura Medical plc 2014. All rights reserved
Winkelmandje

Main sections